Георги Колев: Бяхме решили, че Peugeot са се отказали от

...
 
 
Георги Колев: Бяхме решили, че Peugeot са се отказали от
Коментари Харесай

АвтоФест, 11.03.2023: Новото Peugeot 408 и легендарното Lamborghini Countach

 

 

Георги Колев: Бяхме решили, че Peugeot са се отказали от моделите си започващи с цифрата 400, откакто стопираха производството на 407 през 2011 година и година по-късно това на купе модификацията му. А и в актуалния свят седаните не се радват на особена известност. Но годината е 2023-а и французите ни показват това нещо, което действително е доста мъчно да бъде сложено в някакъв сегмент.

Бихме определили новото Peugeot 408 като някаква комбинация сред издигнат хеджбек или shooting brake комби със мощно изразени SUV заемки и още по-силно изразена купе линия на покрива в задната част. Чак толкоз, че дава съображение на дизайнерите да настояват, че в автомобила е вплетена и елегантността на седана. Нещо, с което несъмнено бихме поспорили, въпреки да има и фастбек лъчение с изключение на всичко изброено до тук. Но действително това е напълно без значение, тъй като 408 несъмнено наподобява впечатляващо. Французите се изкушават да кажат, че е без аналог, само че към този момент го споделиха за излезлия година по-рано Citroen C5X, който действително е безусловно същата кола.

 

Атанас Марков: Посоката, в която потегли Peugeot и Citroen може да наподобява странна, само че е изцяло съответстваща на пазара. Кросувърите превзеха всичко и към този момент няма търсене на обичайни форми като седан и даже хечбек, по тази причина и 408 се стреми да отговори на упованията на клиентите на пазара.

 

Георги Колев: 408 е впечатляващ и като габарити, защото с дължината си от съвсем 4.7 м би бил поместен в D сегмента, в случай че можеше да бъде избран. Типичните към този момент дизайнерски акценти на Peugeot като „ кучешките “ зъби на лъва (казано на шега), разсичащи предната ризница и одраскванията от нокти, служещи като стоп светлини, са вплетени ловко в тези форми, без да наподобяват кичозно. Имате и едни „ котешки уши “ над багажната врата, които се явяват самобитни тунели за главите на пасажерите откъм гърба, с цел да не им опират в тавана. Джантите са главно 19-инчови, единствено за базовото равнище са 17-ки. Най-интересни обаче са 20-инчовите за GT равнището на съоръжение на плъг-ин хибридните версии, които имат хипнотизиращ резултат при въртене. Но за него по-късно. 

Отвътре ви посреща познатият освежен i-Cocpit от 308. В цифрово отношение той е много впечатляващ. В по-луксозните равнища на таблото пред лидера грее, основаният в България от американската компания Visteon, екран с „ живи “ 3D графики. От компанията настояват, че те усъвършенстват времето за реакция с половин секунда, защото му притеглят по-настоятелно вниманието, което при придвижване със 100 км/ч се равнява на 15 метра. В по-ниските равнища таблото е с естествените 2D графики. Екранът на централната подпора също е нов и предлага страхотни резолюция и контрастност. Диагоналът му е 10 инча, несъмнено е сензорен, само че най-интересни са изнесените под него виртуални бутони, наречени i-toggle. Те са за бърз достъп до главните функционалности и може сами да избирате какво и къде да сложите на тях. Макар и сензорни, са много комфортни за приложимост. Под тях пък са непокътнати същински физически бутони за климатика и вентилацията, аварийките, достъп до главните асистенти на автомобила и за наслада – колелце за увеличаване и понижаване на музиката, която в най-високото равнище на съоръжение GT Pack идва от френския премиум производител Focal.

 

Атанас Марков: Пежо развива кокпита си от десетилетие, кормилото е дребен и комфортен, с цел да виждате таблото, би трябвало да настройките шофьорската позиция вярно. Според компанията това е оптималната позиция на очите и няма потребност от хедъп екран, с което много хора не биха се съгласили. Вариантите на измервателните уреди са няколко и е отлично, че можете да променяте бързо информацията, която виждате.

 

Георги Колев: Но най-големият коз е вътрешното пространство, изключително на втория ред. Там пасажерите получават цели 188 мм място за коленете. Не вадете рулетката - това значи, че двама едри мъже без проблеми седят един зад различен. Споменатите котешки уши на тавана обезпечават и задоволително място за главите. Само би трябвало да внимавате при влизане и излизане от автомобила поради скосената линия на прозорците, слизаща много по-ниско от равнището на главата ви. В този смисъл един служител на реда, който да ви натиска главата като на задържан при влизане и излизане от автомобила може да ви спести някоя цицина.

Багажникът е с съдържимост 536 л или 471 л за плъг-ин хибридните версии.

Задвижващите конфигурации са общо три все още - базовата е с познатия от съвсем всички модели на французите от близо 10 година 1.2-литров, 3-цилиндров бензинов мотор. Макар тук той да е в по-мощната си версия със 130 к.с., не подхожда на кола с такива габарити. Има и две плъг-ин хибридни версии, комбиниращи 1.6-литров, 4-цилиндров мотор, прочут от повече от 10 година (използван също и от BMW), във версии на мощ от 150 или 180 к.с., смесен с електромотор със 110 к.с. Общата изходна мощ на по-слабия хибрид е 180 к.с., а на по-мощния, който караме ние - 225 к.с. Скоростната кутия за всички мотори е единствено една - 8-степенен автоматик Aisin.

С най-мощния хибрид 408 е прелестно пъргаво, изключително когато 12.4-киловатчасовата батерия е цялостна. До 100 км/ч ускорявате за приличните 7.8 сек. и се радвате на електрически „ ритници “ при изпреварване. Освен това може да изминете към 60 км единствено на ток със скорост до 135 км/ч. Управлението на колата е плътно и прелестно, а поради сериозното междуосие по едно и също време вози удобно и стои устойчиво в завоите.

 

Атанас Марков: След свършването на батерията и каране на режим Спорт, разходът приближава 10 л/100 км, което още веднъж демонстрира, че плъг-ин хибридите не са оптималното решение за дълъг път. Те просто обезпечават по-добро решение във връзка с времето за очакване за зареждане по отношение на изцяло електрическите коли. И говорейки за това, идната година ще забележим сходна версия и за 408. 

 

Георги Колев: Тъкмо колата стартира да ни харесва и погледнахме ценовата листа. Базовата версия с 1.2 мотор стартира от 69 хиляди лева По-слабият плъг-ин хибрид - от 87, а по-мощният от 93 хиляди Нашата тестова кола беше съвсем 109 хиляди лева

Поглеждайки ценовите листи на BMW Серия 3 виждаме стартова цена от 78 хиляди лева, а там базовият мотор е двулитров с 4 цилиндъра и мощ от 156 к.с. За 110 хиляди пък получавате 3-литров мотор с 6 цилиндъра. В този смисъл Peugeot би трябвало още много да се потрудят, с цел да покрият премиум претенциите си. Защото въпреки джантите да имат хипнотизиращ резултат, надали хипнозата може да е толкоз сериозна, че да накара някой да избере Peugeot пред същински премиум автомобил. И в различен смисъл има още доста какво да се желае - качеството на материалите.

 

Атанас Марков: Настина цената на 408 наподобява висока, можете да купите съвсем два базови Hyundai Tucson, само че както споделя и Жоро, Peugeot към този момент е с цената на BMW. Спокойно отивате и на дизелово Х3, само че клиентите на французите са изцяло разнообразни от тези на баварците. И с новата дизайнерска еднаквост моделите се харчат като топъл самун, въпреки с цената на трюфели. От 20 продадени до момента коли у нас, половината са нашата плъг-ин версия. Още по-интересното е, че клиентите даже не се интересуват от цената. Също по този начин Peugeot е желан избор за флийт, корпоративни поръчки и коли чартърен, където с вярната формула, инвестицията очевидно се изплаща.

 

Георги Колев: Въпреки че съгласно дамите с инфлуенсърски пристрастености към този момент никой не гледа задвижването и цените, а главно дизайна и екраните, ние като автомобилно предаване не сме изключително склонни да се съгласим.

 

 

За неповторимите две бройки на именитото Lamborghini Countach - вижте във видеото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР